
İnovasyon Ortamı Yaratmak
GİRİŞ
Fırsatları kullanarak işleri ters düz etmek de inovasyon gayretleriniz arasında olabilecek bir başka yaklaşım türü. Örneğin, Galeries Lafayette kendi klasik mağazacılık sistemine rakip olması ve kendi kendini rahatsız etmek için startuplardan oluşan bir çalışma grubu kurdu. Startupların görevi dijital teknolojileri kullanarak Galeries Lafayette'i rahatsız edecek ürün, hizmet ve iş modelleri üretmekti. Daha sonra bu çalışma grubunu Plug’n Play adında yapısal bir startup hızlandırıcı programına dönüştürdü. Paydaşların çeşitli ve sayıca fazla olduğu bu denli dinamik bir inovasyon ortamını yönetmek ve oluşan bu büyük sinerjiden ticari fayda sağlamak da tabii ki hiç kolay değil. Hatırlatmamız gereken önemli bir nokta da iş ortaklarınızla ve inovasyon paydaşlarınızla yapacağınız ticari anlaşmalar. Yaptığınız detaylı ve bağlayıcı her sözleşme karşı tarafı bağladığı gibi sizi de bağlayacaktır. Bu nedenle önerimiz iş birliği sözleşmelerinizi basit ve yalın hazırlamanız.
Uyarlanabilir ekosistemlerle ilgili son olarak şunu söyleyebiliriz: Uyarlanabilir ekosistemler daha çok büyüyen sektörlerde işe yararlar. Oturmuş ve belirli bir büyüklüğe erişmiş sektörlerde merkezi ekosistemler daha sağlıklı çalışırlar. Bu nedenle bu bölümde uyarlanabilir ekosistemlere daha fazla zaman ayırmamız, merkezi ekosistemlerin kötü olduğu ya da uyarlanabilir sistemlerin daha iyi olduğu anlamı oluşturmasın.
Diğer taraftan dikkat çekici bir nokta da gelirlerinin %50'si ve daha fazlası dijital ürün ve hizmetlerden gelen firmaların; diğer sektör oyuncularına göre, gelir artışlarının %32, karlılıklarının ise %27 daha fazla olduğunu gözlemlememiz. Bu nedenle bir firma için dijital ürün ve hizmetler sunmak giderek daha fazla önem kazanıyor. Bu ürün ve hizmet sunma sürecini dijital ekosistemler üzerinden sunan firmalar ise oldukça avantajlı bir konumda, kendi korunaklı kalelerini kendileri oluşturmuş durumdalar. Bu dijital ekosistemlerin temel olarak 2 hedefi bulunuyor; (1) müşteri ve kullanıcılar hakkında daha fazla bilgi edinmek ve (2) dijital ekosistemde daha fazla ürün ve hizmet pazarlayabilmek.
Dijital ekosistemlerin oluşturduğu bu ticari avantaja hiçbir firma kayıtsız kalamıyor. Örneğin Sydney merkezli Commonwealth Bank of Australia bankası ev kredisi satışını arttırmak için yaptığı çalışmalarda, potansiyel müşterilerinin ana odağının ev kredisi bulmak değil ev sahibi olmak olduğunu anladı. Banka kendine ait bir online emlak uygulaması geliştirdi ve ev kredisi isteyenlerin başvurularını almaya başladı. Banka bu online emlak uygulamasının ROI değerini %109 olarak ölçümledi.
ROI - RETURN ON INVESTMENT (YATIRIM GETİRİSİ)
Yatırım getirisi, bir yatırımın verimliliğini veya karlılığını değerlendirmek ya da bir dizi farklı yatırımın verimliliğini karşılaştırmak için kullanılan bir performans ölçüsüdür. Yatırım getirisi, yatırımın maliyetine göre belirli bir yatırımın getirisi miktarını doğrudan ölçmeye çalışır.
- Yatırım Getirisi (ROI), bir yatırımın ne kadar iyi performans gösterdiğini değerlendirmek için kullanılan popüler bir karlılık metriğidir.
- ROI, yüzde olarak ifade edilir ve bir yatırımın net karının (veya zararının) ilk maliyetine veya harcamasına bölünmesiyle hesaplanır.
- ROI, elmadan elmaya karşılaştırmalar yapmak ve farklı projeler veya varlıklardaki yatırımları sıralamak için kullanılabilir.
- ROI, tutma süresini veya zamanın geçişini hesaba katmaz ve bu nedenle, başka bir yere yatırım yapmanın fırsat maliyetlerini kaçırabilir.
ROI - RETURN ON INVESTMENT NASIL ÖLÇÜLÜR?
ROI, yatırımın başlangıç değerinin yatırımın nihai değerinden (net getiriye eşittir) çıkarılması ve ardından bu yeni sayının (net getiri) yatırımın maliyetine bölünmesiyle hesaplanır. ROI'nin hesaplanması ve anlaşılması nispeten kolaydır ve basitliği, standartlaştırılmış, evrensel bir kârlılık ölçüsü olduğu anlamına gelir. ROI'nin bir dezavantajı, bir yatırımın ne kadar süreyle tutulduğunu hesaba katmamasıdır; bu nedenle, elde tutma dönemini içeren bir karlılık ölçüsü, potansiyel yatırımları karşılaştırmak isteyen bir yatırımcı için daha faydalı olabilir.
MURAT LEVENT DEMİRCAN
Dijital Ekosistemlerde İnovasyon 1: Dijital Ekosistemler
Dijital Ekosistemlerde İnovasyon 2: Yarasa Sinyalleri
Bu yazının ve kullanılan görsellerin tüm hakları saklıdır. Kısmen ya da tamamen izinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Telif hakkı ihlalinde 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında işlem yapılır.